Voor degenen die zich niet bezighouden met cyberbeveiliging of voor degenen die er net aan beginnen, is er vaak veel discussie over ‘Ethical Hacking’. Kan hacken eigenlijk wel ethisch zijn? En wat houdt ethisch hacken nu precies in? Waarom is het noodzakelijk? En wat is er eigenlijk nodig om een succesvolle ethical hacker te worden?

De definitie van de term ‘Ethical Hacker’

Een ethical hacker is een computer- en netwerkexpert die namens de eigenaars, computersystemen of –netwerken probeert binnen te dringen om zwaktepunten in de beveiliging te vinden waar criminele hackers gebruik van zouden kunnen maken. Waardoor het dus per definitie ethisch is, is het feit dat het hacken wordt gedaan met nadrukkelijke toestemming van het doelwit.

Objectief advies

Bij het vinden van een kwetsbaarheid in het systeem, zal de ethical hacker de problemen documenteren en onafhankelijk advies geven over mogelijke oplossingen. Zelfs als een test succesvol is, betekent het niet dat het systeem 100% veilig is. Het is in dit geval vaak wel bestand tegen automatische aanvallen of amateur-hackers.

Ethisch hacken biedt organisaties een objectieve analyse van de status van hun gegevensbeveiliging. Dit is nuttig voor organisaties op elk niveau van beveiligingsexpertise. Doordat de ethical hackers vooraf geen kennis hebben van de systemen van het bedrijf, wordt echt duidelijk wat hackers zonder voorkennis van het bedrijf kunnen achterhalen na het doen van een dergelijke beveiligingstest.
Enkele praktijkvoorbeelden

Elk bedrijf kan een ethische hacker inhuren om te checken hoe sterk de IT beveiliging van het bedrijf wel is (of niet is). Soms willen bedrijven gewoon zeker zijn dat de IT’er van dienst of de externe consultant wel goed werk heeft afgeleverd. Ook kan er een externe drijfveer zijn om een ethisch hack te laten uitvoeren zoals het voldoen aan een certificeringsnorm (ISO 27001) of in functie van klanten die vragen om een onafhankelijke audit.

Een hacker test is ook altijd interessant wanneer u bijvoorbeeld een IT migratie achter de rug hebt of een nieuwe webshop wil lanceren.

Groeiende behoefte

Aangezien kwetsbaarheden in beveiligingssystemen steeds complexer worden, is er ook een groeiende behoefte aan ethical hackers. Hun bekendheid binnen bedrijven is wereldwijd toegenomen. Doordat organisaties op deze manier hun beveiliging proactief onder de loep nemen, zijn gegevens beter beschermd en kan er op de lange termijn veel geld bespaard worden.

Om een ​​succesvolle ethical hacker te worden, is er kennis nodig van het scannen, testen, hacken en beveiligen van systemen. Daarnaast is een grondig inzicht nodig in hoe hackers kunnen binnendringen en is praktische ervaring nodig om kwalitatieve beveiligingstesten uit te voeren. Door deze uitgebreide kennis, expertise en grote hoeveelheid skills, zijn ethical hackers steeds waardevoller voor bedrijven.
Contact

Beveiligingsaudit nodig? Vraag info bij Security-Taskfore.  Veel bedrijven worden geconfronteerd met diefstal of fraude omdat hackers hun website, IT-infrastructuur of cloudservice kunnen hacken.